Wonen
in Poperinge

Poperinge is een erg veelzijdige stad met heel veel toeristische troeven. Als inwoner vergeet je soms te genieten van alle evenementen en bezienswaardigheden die hier te beleven zijn. Voorzie alvast keiveel plaats in je agenda.

Tal van evenementen

Begin maart is Poperinge in de ban van carnaval. Alles begint natuurlijk met de verkiezing van een nieuwe Stadsprins Carnaval. Met de kindercarnaval- stoet en de kermis worden de carnavalsfeesten pas goed ingezet. Verder op het programma: een gezellige rommelmarkt en verschillende muzikale optredens. Op zondag volgt het hoogtepunt met de internationale Keikoppencarnavalsstoet en de honderden verklede feestneuzen die paraderen in het stadscentrum.

In de zomer trekt het kunstenfestival van Watou bezoekers uit heel het land. Het jaarlijkse kunstenparcours combineert poëzie met beeldende kunsten in een unieke omgeving. Hou altijd de kalender in het oog, want Poperinge pakt ook uit met zijn 1 meirommelmarkt, de Vierdaagse van de IJzer, het Weekend van het volkscafé, Lekker Westhoeks, …

Poperinge is ook de Hoofdstad van het Goede Leven. Om de 3 jaar staat de stad helemaal in teken van de Bier- en hoppefeesten. Met de wervelende Hoppestoet, een bruisende Hopkoninginverkiezing en natuurlijk de lekkerste biermarkt van de regio. Zet de Bier- en Hoppefeesten van 2020 nu alvast in je agenda.

Het hele jaar door

Fietsers en elektrische fietsers voelen zich helemaal thuis in Poperinge. Ons goed uitgebouwd en veilig fietsnetwerk met knooppunten sluit vanaf deze lente ook perfect aan op het Franse fietspadensysteem. Dat maakt hier rondbollen nog plezanter. Haal snel alle thematische en kindvriendelijke fietskaarten bij de toeristische dienst op de Grote Markt en plan je volgende fietstochtjes.

Door Poperinge lopen heel wat bewegwijzerde wandelroutes. De natuur, de oude smokkelpaden van de IJzervallei en het oorlogsverleden zijn nooit ver weg. Dankzij de het wandelnetwerk met knooppunten stippel je makkelijk je eigen route uit. Of haal één van de vele thematische wandelkaarten op onze toeristische dienst. En mag het allemaal wat avontuurlijker, verken dan de prachtige natuur van de IJzer per kano.

Van al dat wandelen en fietsen krijg je waarschijnlijk keiveel honger en dorst. Daar weet Poperinge raad mee. Poperinge heeft 2 actieve brouwerijen. En maar liefst 56 restaurants, tearooms en eetcafés en tientallen volkscafés waar oude volkssporten centraal staan. Ja, we weten het, het is soms moeilijk kiezen in Poperinge.

Welkom in onze musea

Poperinge is het centrum van de hopteelt in België. In het Hopmuseum staat het vakmanschap onze hopkwekers en bierbrouwers centraal. De degustatietour is warm aanbevolen.

Beelhouwer en keramist Lucien De Gheus woonde en werkte aan de rand van het stadscentrum. Zijn woning en atelier zijn nu een uniek museumhuis waar je de kunstenaar en zijn werk leert kennen in zijn huislijke omgeving. Inspirerend en nog altijd verbazend modern.

Naast Lijssenthoek Military Cemetery stond het grootse evacuatiehospitaal van WOI in de buurt van de slagvelden rond Ieper. In de 4.000 hospitaal- bedden werden zonder onderscheid tienduizenden gewonde soldaten verzorgd. Wie het niet haalde, zo’n 3% van de gewonden, werd hier begraven. Engelsen soldaten, Canadezen, Australiërs en Nieuw-Zeelanders, maar evengoed Chinezen, Indiërs, Amerikanen, Algerijnen en Duitsers. Niet minder dan 30 nationaliteiten vonden hier hun laatste rustplaats. Om niet te vergeten en heel stil van te worden.

In Talbot House kwamen de Engelse soldaten tot rust tijdens WO I. Poperinge werd niet bezet tijdens de Groote Oorlog. De stad lag achter het front en de slagvelden van Ieper, net buiten het bereik van de bulderende obussen. In Talbot House kon elke soldaat even zijn zorgen vergeten. Rang en stand werden aan de voordeur achtergelaten. Hier werd genoten van concerten, de mis, spelletjes en het schrijven van lange brieven naar huis.

Speciaal voor kinderen en kleinkinderen

Aan avontuurlijke en kindvriendelijke plekken geen gebrek in Poperinge. Kinderen en kleinkinderen halen veilig hun hartje op in de Kinderbrouwerij in Reningelst, De Speelplekke in Poperinge, Guesthouse Escape, indoorspeelpark Hopsiepops, Het Ezelspad, de kijk-en-doeboerderij Den Overdraght, indoorkarting, bij Stek en Stoppel, Outside Travel of in de speelzones van het Helleketelbos, de Sint-Sixtusbossen en het Galgebos. Want keigerust leven is helemaal niet saai in Poperinge.