Wonen
in Poperinge

Stad Poperinge heeft het label van kindvriendelijke gemeente. Logisch dat het hier keigeestig opgroeien is, als je ziet wat je allemaal kan beleven.

Hard spelen

De verschillende jeugdbewegingen zetten het centrum en de deel- gemeenten in het weekend op stelten, met sport en spel. En tijdens de schoolvakanties zorgt de stad, onder de naam Popsjot, voor een uitgebreid vakantieaanbod voor jongeren van 4 tot 14 jaar. Poperinge heeft ook 8 particuliere speelpleinwerkingen in het centrum en de deelgemeenten, waar kinderen van 2,5 tot 12 jaar het nodige spelplezier beleven. Kinderen met een beperking kunnen zich volop uitleven in een jeugdbeweging en op een speelpleinwerking.

Natuurlijk zijn er ook de openbare speeltuinen waar het heel jaar door geravot wordt. Regelmatig organiseert Poperinge speciale evenementen voor kinderen, zoals de Buitenspeeldag, Roefeldag, Holiday Inn, Dag van de Jeugdbeweging en de Intrede van Sinterklaas. En via de Speel-o-theek leen je makkelijk speelgoed voor baby’s en kinderen.

Fijne opvang

Voor de combinatie werk en gezin zit je meer dan goed in Poperinge. Zo’n 35 onthaalouders, crèches en mini-crèches vangen je baby of peuter op in een warme, huislijke sfeer. Ben je op zoek naar gepaste opvang, surf dan naar www.kinderopvangwijzer.be/poperinge. De handige website gidst je meteen naar de plek die je zoekt.

Naast geweldige scholen en crèches zorgt Poperinge ook voor uitstekende buitenschoolse kinderopvang in IBO Hopsakee. In totaal kan je rekenen op een 200-tal plaatsen, verspreid over het stadscentrum en de deelgemeenten, die kinderen opvangen van 7 tot 19 uur. Opvoeden van kinderen is niet altijd even makkelijk. Het Huis van het kind in Poperinge-Vleteren helpt daarom ouders en grootouders met opvoedingsvragen, zo blijft het altijd keigeestig opgroeien in Poperinge.

Een brede waaier scholen

Poperinge heeft een uitgebreid en zeer verscheiden scholenaanbod. In Poperinge-centrum vind je zowel kleuter- en basisonderwijs van het GO!, het vrij katholiek onderwijs, als een Freinetschool en een school voor buitengewoon onderwijs. Elke deelgemeente heeft zijn eigen vrije dorpsschool met kleuter- en basisonderwijs. De scholengemeenschap Bertinus Collectief en de Freinetschool zorgen voor secundair onderwijs. De Freinetschool beschikt over een eerste en tweede jaar A-stroom. De 4 scholen en 3 internaten van het Bertinus Collectief bieden dan weer een ruim gamma richtingen aan, van ASO tot TSO, BSO, deeltijds onderwijs en buitengewoon onderwijs.

Cool relaxen

Opgroeien in Poperinge is meer dan spelen en naar school gaan. Poperinge biedt ook een ruim aanbod keigeestige cultuur en sport. In Cultureel Centrum Ghybe zijn er regelmatig kinder- en familievoorstellingen. En de bibliotheek is altijd vlakbij. Zowel in de hoofdbibliotheek van het centrum, als de bib in elk van de 5 deelgemeenten, vind je een ruim aanbod boeken, strips, spelletjes en films voor kinderen en volwassenen.

Maar Poperinge bruist ook van de sportiviteit. In het nieuwe De Kouter- zwembad kan je veel meer dan sportief baantjes trekken in een modern 25-meterbad. Massagedouches, bruisbulten, de aquatunnel, de wildwaterkreek, het golfslagbad, de glijbaan met lichteffecten en het riante wellnessaanbod, met whirlpool, sauna en stoomhut, maken van De Kouter een echt recreatiebad waar je graag terugkomt. Deze zomer opent naast het zwembad ook nog eens een gloednieuwe bowlingbaan.

Maar daar stopt het niet bij. Je hebt hier ook een sportcomplex met 6 voetbalvelden, een atletiekpiste, Fins trimpad, baseballterrein en twee sporthallen waar je alle denkbare zaalsporten kan beoefenen. Onze nieuwe gevechtssporthal en het nieuwe skatepark bieden volop trainingsfaciliteiten voor karate, judo, boksen, ju-jitsu en skaten. In de sportzone van Proven ligt een voetbalveld en een Fins trimpad en in Reningelst kan je voetballen en boogschieten op de staande wip. Kortom, van peuter tot puber is het keigeestig opgroeien in Poperinge.